|
Array
Odlične hrvatske atletičarke Blanka Vlašić i Sandra Perković pobijedile su u finalu Dijamantne lige u Brusselsu.
Blanka je slavila u skoku u vis sa 200 centimetara, dok je Sandra Perković srušila svoj i hrvatski rekord i pobijedila s hicem od 66.93 metra.
Blanka je i prije Brusselsa osigurala ukupnu pobjedu u Dijamantnoj ligi, no sada ju je potvrdila i sedmom pobjedom u isto toliko mogućih nastupa. Splićanka je jedina i u muškoj i u ženskoj konkurenciji u svim disciplinama ostvarila svih sedam pobjeda u Dijamantnoj ligi.
Do jučer je imala po šest pobjeda s Christianom Cantwellom, bacačem kugle iz SAD-a, no on je jučer izgubio od sunarodnjaka Reesea Hoffe čime je Blanka ostala jedina stopostotna.
Splićanka je u Brusselsu slavila s preskočena dva metra čime je i 152. put u karijeri išla preko te granice. Pokušala je i tri puta na 204 centimetra, ali nije uspjela. Druga je bila Talijanka Antonietta di Martino (198), a treća Šveđanka Emma Green (198).
Rezultat mlade Sandre Perković od 66.93 metra doista je fantastičan, a njime je na drugom mjestu ostavila Kubanku Yarelis Barrios (65.96), treća je bila Kineskinja Li Yanfeng (64.74). Njezin prethodni rekord, ujedno i državni, bio je 66.85 metara koliko je u ožujku ove godine bacila u Splitu.
- Presretna sam. Cijeli sam se dan osjećala odlično, a posebno mi je drago što sam ovako dobar rezultat ostvarila u Dijamantnoj ligi, i to u finalu pred ovako dobrom i brojnom publikom. Barrios je bacala dobro, u formi je, no pokazala sam da je mogu pobijediti – kazala je nakon trijumfa 20-godišnja Perković.
Nastup u Brusselsu hrvatske atletičarke izgleda još moćnije kada se pogledaju i ostali pokušaji (60.43, 65.22, 65.87). Čini se kako je pred kraj sezone opuštena Perković u još boljoj formi nego prije mjesec dana kada je u Barceloni postala prvakinja Europe.
Dobra je to vijest za sve koji će doći u Zagreb na Hanžekovićev memorijal i u Split na Kup kontinenata, jer Perković će, očito, na oba natjecanja biti sposobno baciti jako daleko. Možda i do novog državnog rekorda.
Nakon trijumfa u Barceloni njezin trener Ivan Ivančić govorio je kako će do Lodnona sigurno bacati preko 70 metara, a možda to uspije već i dogodine. Mnogi su malo protrljali oči, no sada je na 'samo' tri metra i sedam centimetara od čarobne granice. Ima li ikoga tko je spreman osporiti Ivančića!? Teško.
Izvor: Slobodna Dalmacija/Pero Smolčić
|