|
Array
Nova je svjetska titula stigla u Split, u vitrinu Blanke Vlašić.
Suvereno, samouvjereno i moćno izgledala je Blanka na zaletištu u Aspire Domu u Dohi gdje je sa 200 preskočenih centimetara postala svjetska dvoranska prvakinja.
- Kad je završilo, laknulo mi je. Baš mi je bilo drago da je gotovo. Koliko god ne razmišljaš, uđe ti u glavu taj pritisak. Stalno te netko tijekom sezone pita za ovo Svjetsko prvenstvo i jednostavno se to nakupi u glavi - rekla nam je oduševljena Blanka nakon uspona na Mount Everest.
Splićanka je tako obranila još jednu svjetsku titulu. U Berlinu je lani ponovila svjetsko zlato na otvorenome iz Osake, a sada je obranila i dvoransku seniorsku krunu koju je prvi put uzela prije dvije godine u Valenciji.
- Dobro, juniorske su druga stvar. Ali ove četiri...! Je li itko to napravio - pitala nas je znatiželjna atletičarka.
Odgovorili smo joj kako nije nikad nitko.
- Stvarno - uzdahnula je s vidljivim oduševljenjem!?
Blanka je, dakle, kao nitko nikad spojila po dvije svjetske titule i već dugo joj na globalnoj sceni nema premca. Sa svjetskom titulom okrunila je fantastičnu zimsku sezonu bez poraza u šest nastupa. Kontrolirala je stvari i u Dohi, od početka do kraja.
- To znači da sam sve uspijevala preskočiti iz prvog pokušaja. Zadnja pozicija je u neku ruku dobra, ali kada netko skoči određenu visinu prije tebe onda je veći pritisak.
Bilo je tijekom finala i nešto umora.
- Osjetila sam malo umora od kvalifikacija. I kada je došla ta velika pauza na 194 centimetra počela sam osjećati psihički umor. Stigne te.
Malo se i uspavala. Stigla je kava.
- Kavica mi je pomogla, baš sam bila zaspala.
No, na ključnim se visinama sasvim dovoljno razbudila.
- Važno je bilo ne ići prebrzo jer je i podloga brza i ne smiješ se opustiti ni u jednom trenutku. Kada sam preskočila dva metra i osigurala titulu izgubila sam oštrinu, nitko me više nije tjerao. Stigle su posljedice, počele mi titrati noge pa sam ih mazala. Vidjeli ste.
Očekivala je ipak malo raspoloženiju konkurenciju.
- Mislila sam da će netko skočiti dva metra. Računala sam na Chaunte jer je nepredvidiva. Može dva puta rušiti katastrofalno, onda pogodi pravi korak i ide. Medalja je u karijeri osvojila pregršt i moći će barem po jednu posvetiti gotovo svim važnijim ljudima u svome životu.
- Ne znam kome bih ovu posvetila. Nisam o tome posebno razmišljala. Može ova medalja ići za mog trenera Bojana Marinovića. On je moj stup kad smo na natjecanjima. Bojanu ću posvetiti ovu medalju.
Ovog puta napada na svjetski dvoranski rekord nije bilo, 205 je rušila tri puta.
- Osim zlata jedino me još može zanimati napad na svjetski rekord. Onda je došla ta neka nedefinirana visina, baš je to 205 centimetara. Moraš to skakati jer je prevelika razlika odmah na 209. Čudno. No, kako sam rekla, pomalo sam se ispraznila i nije išlo.
Dok je ona davala izjave revni organizatori čistili su dvoranu, a njoj je ostalo da pripremi večernju proslavu.
- Sada na bazen, sushi, spavanje. Uvijek misliš da ćeš slaviti ako pobijediš. Da će biti ludilo. A onda se umoriš. No, često bude neko spontano slavlje. Vidjet ćemo.
Dodajmo svemu i 40.000 $ - tolika je nagrada za osvajanje zlatne medalje u Dohi.
Tijek natjecanja:
183 - Iz prvog su pokušaja uspješne bile Čehinja Iva Strakova, Amerikanka Chaunte Howard Lowe, Kineskinja Xingjuan Zheng, Kazahstanka Marina Aitova i Uzbekistanka Nađa Dušanove. Ostale skakačice nisu skakale na ovoj visini.
187 - Krenula je i Blanka. Naravno, bez ikakvih problema. U prvom su skoku preko letvice letjele i Španjolka Ruth Beitija, Šveđanka Emma Green, Ruskinja Svjetlana Školina, Aitova i Dušanova. Howard Lowe nije skakala. Strakova i Zheng uspjele su u drugom pokušaju.
191 - I ovu je prepreku Splićanka savladala otprve, a jednako su uspješne bile Beitija, Školina, Howard Lowe, Aitova i Dušanova. Zheng je uspjela u drugom pokušaju, a Strakova i Green u trećem. Sve su skakačice, tako, došle do visine od 194 centimetra.
194 - Blanka je odlučila propustiti ovu visinu. Hrvatske zastave sada su se već 'montirale' na tri mjesta u dvorani, no bilo je teško nadglasati brojne etiopske navijače koji su bili i glasni i rasplesani te su stvarali fantastični dekor na tribinama dvorane Aspire Dome. Otpale su Strakova, Aitova i Dušanova. U prvom je pokušaju uspješna bila samo Školina. S jednim su rušenjem dalje prošle Beitija i Howard Lowe, a s dva Green i Zheng.
196 - Blanka je i na ovoj visini bila bez pogreške. Nakon 45 minuta pauze od prethodnog skoka lakoćom je preletjela letvicu. U međuvremenu je otišla i na WC, pijuckala, prikupljala zadnje savjete od Bojana Marinovića...Jedan je skok bio dovoljan i Howard Lowe. U drugom su pokušaju uspjele Školina i Beitija. Otpale je Zhang koja je preskočivši 194 centimetra postavila novi nacionalni dvoranski rekord, a ova je visina bila previše i za Green.
198 - Beitija je uspjela otprve i postavila težak zadatak svim ostalima, a sebe dovela na korak do medalje. No, Blanka je 'odradila' svoje, tijelo nije bilo ni blizu letvice i bez ijednog je rušenja došla do dva metra. Otpala je Svjetlana Školina te je već tada bilo jasno kako su medalje podijelile Blanka, Beitija i Howard Lowe. Trebalo je samo vidjeti tko će osvojiti koju.
200 - Blanka poludi - zaorilo se tribinama Aspire Doma kada je ljubimica publike preskočila dva metra iz prvog pokušaja. Chaunte Howard i Beitija to nisu uspjele i bilo je jasno kako je zlato već tada gotovo osigurano, jer trebale su Amerikanka i Španjolka ići barem preko 202, što je bilo gotovo nemoguće. No, ni dva metra nisu uspjeli i bio je to konačni kraj. Blanka je svjetska prvakinja. Joško Vlašić podigao je ruku u zrak od sreće. Ostalo je još samo da krene u lov na rekord, no prvo je prijavila visinu od 205 centimetara.
205 - Kraj. Ovu visinu Splićanka nije uspjela savladati. No, bilo je dovoljno i dva metra. Svjetski rekord odolio je i ovu zimu. Bit će vremena. Blanka je svoje obavila. Još jednom je svjetska prvakinja. Kapa dolje. Novu je titulu otišla proslaviti sa tridesetak hrvatskih navijača. Dirljivo.
- Važna je samo medalja na ovakvom natjecanju. Zlatna. Visine su u drugom planu, važno je bilo pobijediti.
Izvor: Slobodna Dalmacija/Pero Smolčić Foto: arhiv cropix i Pero Smolčić
Mama: Ona je meni uvijek zlatna!
“Sjajno!!! Ona je meni uvijek zlatna! Bitno je da je moja Blanka zadovoljna, kao da je svjetsko zlato mala stvar! Treba joj poželjeti još gomilu ovakvih medalja” - s ponosom u očima kazala je Venera Vlašić, majka “nove stare” svjetske dvoranske prvakinje Blanke Vlašić, čiji je subotnji nastup u Dohi sigurno prikovao većinu hrvatskih ljubitelja sporta za male ekrane.
No, to što Blanka nije uspjela preskočiti 205 cm naravno nikako nije kidalo živce, ali “umjetnički izričaj” režisera programa iz Katara jest. Kao da skok u vis ne postoji prije visine od dva metra, te je stoga većina skokova na male ekrane dolazila sa magnetoskopa dugo nakon što su se zbili.
Tako je povremeno lajanje psa Hektora i njegovo natezanje s mačkom Điđijem prekidalo tek monotono kucanje sata u pomalo dosadnom iščekivanju...
Gotovo komornu atmosferu prekidali su tek nervozni uzdasi mame Venere koja i dalje ne napušta svoju tradiciju “negledanja skokova svoje kćeri”.
Ajme meni, ovo je najgore! Neću gledati kao i uvijek...- nervozno, ali sa smiješkom kazala je, no 198 cm je najbolja hrvatska atletička i više nego uspješno apsolvirala, te se Venera upustila u ugodnu ćakulu sa susjedom Veronikom Brkić.
Uz televizor je najviše boravio Blankin najstariji brat Marin.
Jako se zaletila!! - odmah je uočio prilikom njezinog posljednjeg pokušaja na 205 cm. Iako je on bio neuspješan Venera, Marin, a i Nikola, koji je kasnije u svom stilu doletio, nisu skidali zadovoljne osmijehe s lica. Čestitke su već pristizale, budući da je Blanka već osigurala zlato prije pokušaja na rekord svjetskih dvoranskih prvenstava (u vlasništvu Štefke Kostadinove).., uzvonili su se mobiteli te su svi željeli čuti i čestitati zadovoljnoj obitelji Vlašić.
HRT mora više
Zadovoljstvo postignutim uspjehom mami Veneri tek je lagano pomutio tv-prijenos budući da je uživo imala priliku “negledati” svoju kćer tek dva puta.
Smatram da se HRT mogao potruditi malo više, budući da danas na rasporedu imaju samo Blanku te mislim da su se prava za praćenje njezinog nastupa trebala kupiti.
Susjedi su tako bili uskraćeni za gledanje zbog čega ih u domu Vlašićevih nije bilo toliko puno, kao što ih zna biti.
Piše: Vlado Ozretić
Joško: Moja kći kroči stazama legendi
Otac Joško Vlašić na južnoj je tribini stisnuo šaku kada je letvica na dva metra ostala na mjestu. Bio je to očiti kraj. Blanka je osigurala zlato.
- Ovdje je možda bila i puno nervoznija nego na Svjetskom prvenstvu u Berlinu. Iščitavao sam to iz nekih njezinih signala. Jako joj je bio stalo da ovdje napravi taj veliki rezultat - rekao nam je Joško Vlašić dok je probirao po mobitelu.
Prvi je čestitar bio...
- Lucijano Sušanj - otkrio nam je Vlašić kako mu se javio predsjednik Hrvatskog atletskog saveza.
Mobitel je nastavio titrati, a otac i trener se vratio stručnijim pogledima na finale u Dohi.
- U napadu na 205 nedostajalo joj je malo eksplozivnosti. Bilo je jasno kako se istrošila, malo ispuhala kada je antjecanje, što se tiče lova na medalje, bilo gotovo.
No, iz radionice Vlašićevih i njihovih kooperanata u Hrvatsku je stigla još jedna velika titula.
- Ovo joj je šesti put da se popela na krov svijeta. Samo rijetki mogu to. Ona sada definitivno kroči na stazama legende. Ona jest legenda.
Još će Blanka 'nastupati' u Aspire Domu. Danas je na redu ceremonija dodjele medalja.
- Prema Hrvatskoj krećemo rano ujutro u ponedjeljak, U Zagreb stižemo oko 14.30, a u Split dolazimo oko 22 sata - najavio je Vlašić.
Bojan Marinović: Oduševljen sam
Preko ograde na južnoj strani Aspire Doma cijelo je vrijeme visio Bojan Marinović i davao savjete svojoj skakačici.
- Odlično je kontrolirala natjecanje i oduševljen sam kako se nosila s pritiskom koji se nakupio tijekom mjeseci. Bila je umorna pa je na koncu nedostajalo nešto eksplozivnosti, no tehnika je čitavo vrijeme bila dobra - kazao je Marinović.
Siniša Ergotić: Nema takvih puno
Direktor Hrvatskog ateltskog saveza na tribinama je nakon finala djelovao kao da je on sam skakao.
- Što reći. Kapa do poda Blanki. Malo je onih koji su tako veliki sportaši bilo gdje u svijetu - kazao je Ergotić.
Slavit ćemo, ali bez alkohola
Vatrene hrvatske navijače nije bilo moguće izbjeći ni u Dohi. Dobro, hrvatska kolonija bila je daleko manja od egipatske, primjerice, no na ovako dalekom poprištu tridesetak navijača iz Lijepe naše bila je sasvim pristojna brojka.
- Svi smo iz Konstruktura. Radimo ovdje na čvorištu na rubnom dijelu grada, a jedva čekamo da nam dođu neki Hrvati da ubijemo monotoniju - rekao nam je Zagrepčanin Davor Kelentrić.
Grupa Hrvata oko Aspire Arene pojavila se sat prije početka finala skoka u vis.
- Nadamo se kako ćemo imati što slaviti - rekao nam je podravac iz Kalinovca Zoran Krnjak.
No, alkohola neće biti.
- Baš sam popio zadnju pivu. Imamo određenu kvotu za kupovinu alkohola koju smo ispucali. Nema ni svinjetine - rekao nam je Krnjak.
Predstavnici Kupa Kontinenata
U Dohi su se pojavili i predstavnici Hrvatske kao organizatora Kupa Kontinenata koji bi se trebao održati u Splitu 4. i 5. rujna ove godine. Uz direktora Hrvatskog atletskog saveza Sinišu Ergotića došla je i zamjenica splitskog gradonačelnika Anđelka Visković, splitski savjetnik za sport Ivan Veštić, direktor natjecanja Ivica Matijević te Ivana Vladović koja je zadužena za promociju natjecanja.
Blankine svjetske titule
Svjetska seniorska prvakinja na otvorenome
2007. - Osaka 2009. - Berlin
Svjetska seniorska prvakinja u dvorani
Valencija - 2008. Doha - 2010.
Svjetska juniorska prvakinja
Santiago de Chile - 2000. Kingston - 2002.
Poredak
1. Blanka Vlašić 200 2. Ruth Beitija 198 3. Chaunte Howard Lowe 198 4. Svjetlana Školina 196 5. Emma Green 194 5. Xingjuan Zheng 194 7. Nađa Dušanova 191 7. Marina Aitova 191 9. Iva Strakova 191
201
Niti jedan skok ove zime nije Blanki bio ispod 201 centimetra. Toliko je preskočila i u Trinecu i Stockholmu, 203 u Splitu, 204 u Banskoj Bystrici, 206 u Arnstadtu.
Naslov: Howard Lowe: Isus me doveo do medalje
'Opaljena' Amerikanka Chaunte Howard oduševljena je Blankom. - Rekla sam joj 'curo, ajde idemo zajedno plestai'. A ona meni da je gurnem do malo većih visina. To mi je zadatak za ljeto. Pazite, zajedno ćemo plesati. Jeste li vidjeli moje korake - pitala nas je Chaunte Howard Lowe?
Nisu bili loši. A do bronce ju je doveo... - Isus! Molila sam se jučer, 'daj me malo gurni preko te letvice'. I jest! Pomogao mi je - nasmijala se simpatična Amerikanka koja anjavljuje i svoj dolazak na Kup Kontinenata u Split. - Samo... Tada sam trebala biti djeveruša. No, odmah zovem prijateljicu da joj otkažem.
Blanka prevoditeljica, španjolski u malom prstu
Pokazala je Blanka i zavidno znanje španjolskog jezika. Drugoplasirana Ruth Beitija mučila se s engleskim, nije išlo. - Daj pričaj na španjolski - rekla joj je Blanka.
I krenuo je jezik iz sapunice, a Blanka je slušala. - Sretna je i kaže da je bio puno bolji osjećaj nego na kvalifikacijama. I kaže da sam ja najbolja - nasmijala se Blanka.
|